Helgeland krets har sendt mottatt materiale til klubbene. Tross den svært korte tiden rakk tre av kretsens klubber å gi tilbakemelding til kretsen med synspunkter på forslagene.
De tre klubbene er svært kritisk til forslaget om omlegging fra medlems- årskontingent til kombinasjon av en lavere årskontingent og seviceavgift. Trofaste klubbspillere vil med nyordningen betale 5-600 kr. årlig til forbundet mot i dag 400. Hovedinnvendingen er at man mener at forslaget fører til en økt kostnad for faste klubbspillere, og at konkurransespillere som i dag betaler årslisens, kanskje spiller mer sporadisk i klubb, men deltar i NBF sine arrangementer vil få redusert sine kostnader. Det er en gal profil hevdes det med styrke fra de tre klubbene.
Klubbene mener at forbundet i større grad bør finansiere elitesatsing utenom årskontingenten. Startavgiftene for NBF sine konkurransetilbud mener de kan heves, men det manes til forsiktighet i slik forbindelse for SM-4 div. som oppfattes som en massemønstring på klubbnivå hos oss.
Helgeland krets har i mange år vært norgesmestre i deltakelse i SM. Hos oss har dette blitt en massemønstring hvor opp mot halvparten av kretsens medlemmer deltar. Dette bl.a. ved at klubbene har lykkes med å få "klubbspillerne" til å delta i disse to helgearrangementene, noe som har gitt åpning for 3 regionale 4-div.puljer i vår krets i en årrekke. Dersom det innføres krav om engangslisens for 4 div. samtidig som klubbspillingen belegges med serviceavgift frykter klubbene at de ikke lenger får disse klubbspillerne til å stille opp de to helgene i SM. Motivasjonen vil ikke lenger være tilstede hevdes det fra klubbhold. Dette pekes spesielt på i sørkretsen (Sømna / Brønnøysund) som hvert eneste år har greid å sy sammen ei SM-4.div. pulje, noen år når de har hatt lag i høyere divisjoner også, gjennom mobilisering av alt som kan krype og gå av klubbspillere.
Det pekes også på at utviklingen med IT- og administrasjonsløsninger er en fordel for klubbene, men at det koster penger til investeringer i maskiner og utstyr. De er derfor skeptisk mot en omlegging som de frykter vil svekke klubbenes økonomi.
Klubbene peker også på at de ikke ser at kretsenes finansieringsbehov er løst.
Kretsstyrets behandling:
Kretsstyret Helgeland krets drøftet forslagene i møte 29.03.2012.
- Kretsstyret er ikke konfortabel med den sene utsendelse av dette konkrete forslaget. hadde vært greit, også for NBF med en ny runde med tilbakemeldinger i vinter før styret konkluderer med en innstilling til bridgetinget.
- Kretsstyret er tvilende til antakelsen om at det er et stort antall klubbspillere som ikke er medlemmer av krets og forbund. Slike enkelttilfeller finnes, men ikke i noe omfang på Helgeland.
- Kretsstyret er tross klubbenes store skepsis åpen for en omlegging i slik retning som forslaget skisserer. Vi ser at satsen på 10 kr. pr. kveld kan innebære en kontingentøkning for en del klubbspillere, men vi beløpene vi snakker om er små, en tikroning pr. kveld. Kanskje greier klubbene seg med en mindre økning eller ingen økning hvis de kan redusere støtte til turneringsspillere som nå slippe årslisensen?
- Kretsstyret er bekymret for administrasjonen av ordningen. Her må vises smidighet, kompetansen for dataløsningene er svært ulikt fordelt rundt omkring. Gebyrer når klubber trenger bistand, eller må bruke reserveløsninger må unngås. Vi vil sterkt påtale og protestere på at det antydes bruk av inkassobyrå ovenfor klubber som er dårlige / seine betalere. Må være utelukket!.
- Den nye lisensordningen må redegjøres nærmere for. SM 4-div. må fortsatt være uten lisenskrav. Hva med NM-lag, og hvordan er dette tenkt på festivalen? Det er viktig at det her lages ei ordning som gjør at konkurransespillere ikke kommer ut som økonomiske "vinnere" i forhold til aktive klubbspillere ved omleggingen.
- Finansieringen av kretsene er ikke løst på en flekk i det utsendte forslaget. Vår krets har ca.300 medlemmer og 70 kr. i kretskontingent. 300 kr. fra 15 klubber vil gi oss godt under fjerdeparten. Vi har i en årrekke praktisert 20 kr. i kretsavgift pr. spiller i turneringer med kretspoeng. Dette tar vi inn ca. 5000 kr. årlig for. Kretsens største utgift er at vi betaler startkontingenten for NM-par finalister. I år har vi tre par. Med to deltakere på forbundstinget er kretsens normale driftsbudsjett nesten oppbrukt i år. Vi er en stor krets med reiseavstander opp mot 350 km en veg. Skal kretsen bestå så må vi nok opprettholde kretskontingenten. Det leser vi ut av forslaget at vi kan fortsette med.
- Vi har toårig tingperiode og neste kretsting i mars/april 2013. Eventuell endring i kretsens økonomiske fundament og hovedaktiviteter kan tidligst bestemmes da og gjøres gjeldende fra 2014.
Kretsstyret vil følge denne saken tett opp, og vil stille med to representanter på årets forbundsting.
Mvh Sverre Å. Selfors
Kretsleder Helgeland krets